Το iPhone δεν ανάβει. Τι κάνουμε;

0
228
Ίσως σας έχει τύχει η περίπτωση όπου το iPhone σας δεν ανάβει, ενός πατάτε το πλήκτρο Power και σκέφτεστε (πανικόβλητοι) ότι χάλασε και πρέπει να πάτε – στην καλύτερη περίπτωση – στο σέρβις ή ίσως και να αγοράσετε ένα καινούριο. Είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιο μπορεί και να συμβαίνει – αν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό – αλλά υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείτε πρώτα να κάνετε που ίσως να σώσουν την κατάσταση.

1. Επανεκκίνηση

Τώρα, ίσως αυτό να φαίνεται ανόητο, αλλά μερικές φορές μπορεί το iPhone να μην είναι κλειστό, αλλά να έχει μπλοκάρει αναμμένο μεν, αλλά σε κατάσταση ύπνου (sleep). Γι’ αυτό η πρώτη ενέργειά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι όντως σβηστό. Για να το εξακριβώσετε, πρέπει να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Power για μερικά δευτερόλεπτα (το πολύ 10). Αν το τηλέφωνο είναι σβηστό (και δεν έχει βλάβη) θα το δείτε να ανάβει εμφανίζοντας το γνωστό σήμα-μηλαράκι της Apple. Τέλος καλό, όλα καλά.

Αν πάλι είναι αναμμένο, μπορεί να ξεμπλοκάρει και τότε θα σας εμφανίσει το γνωστό σύρτη που ζητάει να σύρετε για την απενεργοποίησή του. Το ακυρώνετε και πάλι τέλος καλό, όλα καλά.

Αν κάποια από τις δύο λύσεις επαναφέρει τη συσκευή σας, καλό θα ήταν να κάνετε μια επανεκκίνηση, αφού πρώτα κλείσετε όλα τα προγράμματα που είναι ανοιχτά.

2. Υποχρεωτική επανεκκίνηση

Αν καμία από τις παραπάνω διαδικασίες δεν βοήθησε ώστε το τηλέφωνό σας να ανάψει, τότε προσπαθήστε να κάνετε υποχρεωτική επανεκκίνηση (hard reboot) σε αυτήν. Για να το επιτύχετε, αρκεί να πατήσετε και να κρατήσετεπατημένα τα πλήκτρα Home και Power ταυτόχρονα για λίγα δευτερόλεπτα (10 είναι αρκετά, αλλά 20 ή και 30 δε θα πείραζαν, μερικές φορές αργεί να ανταποκριθεί, ιδιαίτερα αν έχει κολλήσει).

Ο συνδυασμός αυτός δίνει σήμα στη συσκευή να επανεκκινήσει υποχρεωτικά, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται – με την προϋπόθεση ότι δέχεται εντολές. Αν όλα πάνε καλά, η συσκευή θα επανεκκινήσει και το γνωστό σήμα της Apple θα εμφανιστεί στην οθόνη. Απλά περιμένετε να ολοκληρωθεί η εκκίνηση και είστε εντάξει.

3. Φόρτιση συσκευής

Ξέρω ότι φαίνεται αστείο, αλλά έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές (ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες) και μέσα στον πανικό της στιγμής, “Ωχ το τηλέφωνο δεν ανάβει”, δεν πάει το μυαλό μας στο προφανές: “είναι φορτισμένο;” Μπορεί να σκεφτείτε ότι θα έπρεπε να είναι κι ότι το είχατε φορτίσει πρόσφατα.

Υπάρχει όμως περίπτωση (και καθόλου σπάνια), κάποια εφαρμογή που έχει μπλοκάρει κι ενώ το τηλέφωνο έχει “πέσει για ύπνο”, να συνεχίζει να λειτουργεί στο φουλ και να καταναλώνει τη μπαταρία. Εσείς δεν το γνωρίζετε, πάτε να ανοίξετε το τηλέφωνο και εκείνο δεν ανταποκρίνεται γιατί η μπαταρία έχει απλά αδειάσει.

Σ’ αυτή την περίπτωση, συνδέστε το στο φορτιστή για να βεβαιωθείτε αν είναι ή δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν θέλει φόρτιση, θα εμφανιστεί το γνωστό σηματάκι της άδειας μπαταρίας και απλά θα περιμένετε να φορτιστεί για να το χρησιμοποιήσετε.

Καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε φορτιστή ρεύματος κι όχι να το συνδέσετε στη USB του υπολογιστή σας γιατί κάποιες θύρες USB δε δίνουν αρκετό ρεύμα κι έτσι το τηλέφωνό σας θα συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται γιατί απλά δε θα φορτίζεται.

4. Επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Πάμε στα πιο δύσκολα τώρα. Αν τίποτε από τα παραπάνω δε δούλεψε, τότε μια λύση πιο προχωρημένη που μπορεί να ξεκολλήσει τη συσκευή από τη μακάρια αδράνειά της είναι να της κάνετε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις (Restore to Factory Settings).

Αυτό είναι λίγο σαν να ρίχνετε πυρηνικά στο τηλέφωνο, γιατί θα σβηστούν τα πάντα και πρέπει να τα επαναφέρετε, ρυθμίσεις, προγράμματα κλπ. Καλό θα είναι να έχετε ένα εφεδρικό αντίγραφο των περιεχομένων της συσκευής σας, αλλιώς … ατυχήσατε.

Καμιά φορά το κόλλημα αυτό προέρχεται μετά από, ή κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης του iOS, όταν κάνετε jailbreak, ή όταν πάτε να κάνετε downgrade σε κατώτερη έκδοση του iOS από αυτήν που έχετε. Για να το επαναφέρετε κάνετε τα εξής:

1. Συνδέετε το καλώδιο USB στη συσκευή αλλά όχι στον υπολογιστή.

2. Πατάτε και κρατάτε το πλήκτρο Home.

3. Τώρα συνδέετε το USB και στον υπολογιστή.

4. Θα εκκινήσει το iTunes θα τεθεί η συσκευή σε κατάσταση επαναφοράς και θα σας επιτρέψει να κάνετε πλήρη εργοστασιακή επαναφορά στο iPhone σας.

5. DFU Mode

Σε κάποιες (σπάνιες ευτυχώς) περιπτώσεις μπορεί να μην είναι το πρόβλημα ότι δεν ανάβει το iPhone, όσο ότι δεν κάνει εκκίνηση ορθά (proper boot). Αυτό μπορεί να το δείτε σαν να προσπαθεί να ανάψει, να εμφανίζει το “μηλαράκι” και να κάνει επανεκκίνηση χωρίς ποτέ να καταφέρνει να ανάψει.

Και πάλι αυτό συμβαίνει μετά από jailbreak, ή αναβάθμιση του iOS. Σ’ αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα βοηθήσει το να θέσετε το τηλέφωνό σας σε DFU Mode ώστε να το επαναφέρετε. Θα το κάνετε ως εξής:

1. Συνδέετε τη συσκευή σας στον υπολογιστή μέσω του καλωδίου USB.

2. Σβήνετε τη συσκευή σας πατώντας και κρατώντας τα πλήκτρα Power και Home ταυτόχρονα για μερικά δευτερόλεπτα. Αφήστε τα μόλις “μαυρίσει” η οθόνη ώστε να μη γίνει επανεκκίνηση.

3. Καθώς είναι πια σβηστή η συσκευή πατήστε πάλι τα ίδια πλήκτρα για 10 δευτερόλεπτα (μη βιαστείτε και προσέξτε το μέτρημα, γιατί αν αφήσετε πιο νωρίς θα μπείτε σε κατάσταση επαναφοράς αντί για DFU).

4. Μόλις περάσουν τα 10 δεύτερα, αφήστε το Power, αλλά συνεχίστε να κρατάτε το Home.

5. Θα εμφανιστεί το “μηλαράκι”, αλλά εσείς συνεχίζετε να κρατάτε το Home μέχρι να εμφανιστεί το σήμα προειδοποίησης της κατάστασης επαναφοράς στο iTunes του υπολογιστή. Τότε αφήνετε το πλήκτρο Home.

6. Αν η οθόνη της συσκευής είναι μαύρη, τότε είστε σε DFU Mode. Φαίνεται σβηστή, αλλά δεν είναι. Αν εμφανιστεί μια εικόνα ενός καλωδίου που συνδέεται, τότε είστε σε κατάσταση επαναφοράς και πρέπει να επαναλάβετε τα ανωτέρω βήματα προσεκτικά.

7. Αν πετύχατε να μπείτε σε DFU Mode, θα πρέπει απλά να σβήσετε τη συσκευή αφού ολοκληρωθεί, ώστε να βγείτε από την DFU Mode και να επανεκκινήσετε κανονικά.

6. Πρόβλημα με τον αισθητήρα απόστασης (Proximity Sen-sor)

Άλλη μια σπάνια περίπτωση είναι μια δυσλειτουργία του Proximity Sensor που σβήνει την οθόνη όταν την πλησιάζετε στο μάγουλό σας για ένα τηλεφώνημα και την ανάβει πάλι όταν την απομακρύνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις δυσλειτουργεί μην καταλαβαίνοντας ότι απομακρύνατε τη συσκευή και διατηρεί την οθόνη σβηστή.

Αν τυχόν αυτό συμβαίνει υπάρχει μια λύση, αντί του να πάτε στο σέρβις. Αφού πρώτα επανεκκινήσετε τη συσκευή όπως περιγράψαμε παραπάνω, κάνετε τα εξής:

1. Πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά.

2. Πατάτε την επιλογή Όλες οι ρυθμίσεις. Θα σβηστούν όλες σας οι ρυθμίσεις αλλά όχι το περιεχόμενο της συσκευής σας. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε όλες σας τις ρυθμίσεις μετά το πέρας της διαδικασίας (δίκτυα, ταπετσαρίες κλπ).

3. Επιβεβαιώστε και θα επανεκκινήσετε. Αυτό θα διορθώσει το πρόβλημα του “κολλημένου” Proximity Sensor.

Αν τίποτε από όσα είπαμε δε βοήθησε, τότε πια τα πράγματα είναι σοβαρά και το μόνο που μένει, είναι το να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο σέρβις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here